Biszkopt z jabłkami – przepis na smaczny i prosty do przygotowania deser
Składniki na biszkopt z jabłkami
Biszkopt to deser idealny na każdą okazję. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem owoców lub słodkiej polewy. Aby przygotować biszkopt z jabłkami, potrzebne będą:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
Biszkopt można upiec w tradycyjnej prostokątnej foremce, ale równie dobrze sprawdzi się okrągła forma lub keksówka. Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.
Sposób przygotowania biszkoptu z jabłkami
Aby przygotować biszkopt z jabłkami, należy najpierw oddzielić żółtka od białek jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku, ciągle mieszając masę. Do miski z masą jajeczną dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki lub miksera.
Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Zmieszaj wszystko dokładnie, a następnie przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Polecane dodatki do biszkoptu z jabłkami
Oczywiście biszkopt z jabłkami sam w sobie jest już niezwykle smaczny i aromatyczny, ale możemy to jeszcze podkręcić dodając kilka dodatków. Wspaniale sprawdzą się tu np. posiekane orzechy lub prażone migdały. Możemy też polać biszkopt bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i gustu.
Biszkopt z jabłkami to idealny deser na wieczór dla całej rodziny lub na przyjęcie w gronie znajomych. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalny w smaku – z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje. A jakie są Twoje ulubione dodatki do biszkoptu z jabłkami?