Zupa krem z pieczarek – prosty sposób na pyszne danie
Zupa krem z pieczarek to jedna z tych dań, które zawsze dobrze smakują. W dodatku jest prosta w przygotowaniu, więc nawet osoby początkujące w kuchni poradzą sobie z nią.
Aby zrobić zupę krem z pieczarek, potrzebne będą: 500g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1l wywaru warzywnego, 1 śmietana 18%, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Pieczarki należy oczyścić i pokroić, cebulę i czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
Jak przygotować pyszną, gęstą zupę krem z pieczarek?
Do gotowania zupy krem z pieczarek najlepiej wykorzystać garnek o dużej pojemności. W tym samym garncu rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć ją przez około 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dołożyć czosnek i smażyć przez kolejną minutę.
Pieczarki dodać do cebuli i smażyć wszystko razem przez około 10 minut. Gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, zwiększyć ogień i smażyć je do odparowania płynu. Na końcu zalać warzywnym wywarem, dodać do smaku sól i pieprz i gotować wszystko razem na małym ogniu przez około 20 minut.
Zupa krem z pieczarek – jak podać?
Po upływie 20 minut zupę krem z pieczarek należy zdjąć z ognia i zmiksować ją blenderem na gładki krem. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Zupa gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. jako letnią przekąskę.
Aby nadać zupie krem z pieczarek trochę więcej smaku, można posypać ją świeżo zmielonym pieprzem lub dodać do niej kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!