Szarlotka z galaretką – najlepszy przepis
Szarlotka to taki polski klasyk. Ale w połączeniu z galaretką staje się prawdziwym hitem każdej imprezy. Dzięki temu połączeniu jabłka będą miały jeszcze intensywniejszy smak, a całość pięknie się pokroi. Spróbujcie już dziś.
Potrzebne będzie:
- szklanka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1,5 kg jabłek
- galaretka o smaku jabłkowym
Jak przygotować szarlotkę z galaretką krok po kroku
Krok 1. Najpierw zaczynamy od ciasta. Dokładnie mieszamy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i jajka, a następnie zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2. Gdy ciasto odstawi się w lodówce, myjemy jabłka, a następnie obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kładziemy do garnka, dodajemy trochę cukru i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Jabłka powinny zmięknąć i puścić sok, a cukier powinien się skarmelizować.
Krok 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części – jedną większą i jedną mniejszą. Większą część ciasta układamy na dnie formy i wylepiamy nią boki. Na ciasto wylewamy przygotowane wcześniej jabłka.
Krok 4. Po zapełnieniu szarlotki jabłkami, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45 minut na złoty kolor.
Krok 5. Gdy szarlotka będzie już pięknie upieczona, przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Lekko ostudzoną polewamy nią szarlotkę.
Szarlotka z galaretką gotowa. Smacznego!
Zastosuj warianty – szarlotka z galaretką, która rozgrzesza
Jeśli chcielibyście podkręcić poniekąd tradycyjny przepis, podpowiadamy Wam kilka pomysłów, które warto wypróbować:
1. Na wierzch szarlotki oprócz galaretki możecie nakładać makaroniki lub bitą śmietanę. Efekty będą piorunujące.
2. Słyszeliście o szarlotce z galaretką według przepisu na babkę marmurkową? To propozycja głównie dla miłośników tabliczek czekolady. Przepis jest prosty, ale wymaga nieco więcej edukacji cukierniczej, niż klasyczna szarlotka.
3. Anielska szarlotka z galaretką to kolejna odmiana. To przepis, w którym na wierzch ciasta układa się jabłka po uprzednim duszeniu w czerwonym winie i skojarzeniami z boskością, mogące uwzględnić niewymiarowe wartości kulinarne.